Vytištěno z farních webových stránek http://farnost.katolik.cz/letovice dne 28. března 2024.

Perníkový betlém

Napsala Marie Kocinová
29. listopadu 2018
Milé farnice, milí farníci, milá farníčata! Chcete mít zase klášterní kostel nádherně provoněný perníčky v betlémě na bočním oltáři? Tak prosím chystejte těsto a pečte a zdobte! Betlém budeme sestavovat v sobotu před Štědrým dnem, tedy 22. prosince odpoledne, tak asi od 15 hodin. Perníčky můžete donést i dříve do sakristie, anebo je postavit do betléma i v neděli kolem mše svaté.
Pro začátečníky přidávám svůj osvědčený recept:

PERNÍK od Maňky


4 celá vejce do těsta a 1 vejce na pomazání
1 žloutek
25 Dg medu
35 Dg moučkového cukru
1 polévková lžíce mleté skořice
1 kávová lžička mletého anýzu
na špičku nože mletého nového koření a hřebíčku
1 polévková lžíce kakaa
2,5 Dg jedlé sody
1 kg hladké mouky


Vejce, žloutek, rozpuštěný med a cukr třeme do pěny v míse, přidáme koření, mouku s kypřidlem a kakao a zpracujeme do tuhého těsta. Dáme do igelitového sáčku a necháme do druhého dne na chladnějším místě odpočinout. Toto těsto může být takto uloženo i několik (tý)dnů. Potom znovu zpracujeme a dle potřeby přidáme mouku. Těsto vyválíme na plát asi 0,5 cm silný. Drobné tvary vykrájíme nožem nebo formičkami a mažeme rozkvedlaným vejcem před pečením a ihned po vytažení z trouby. Pečeme v horkovzdušné troubě na 160°C asi 10 minut.


Poleva
1 bílek
20 Dg moučkového cukru
půl kávové lžičky octa
Zdobíme jen dobře vychladlý perník.


















Články/Akce/art786