Ze života naší farnosti



Milí čtenáři,

vstoupili jsme do nového roku L. P. 2008. Rád proto využívám nového čísla našeho obecního zpravodaje a předkládám vám malé ohlédnutí na uplynulý rok 2007 v naší farnosti.

Naši farnost nově tvoří jen obec a katastrální území Dražovice se stávajícím farním kostelem a farou, farnost je stále spravována ze sousedních Letonic. Pravidelné mše svaté ve farním kostele v Dražovicích jsou v neděli v 8.00, v pátek v 18.00, dále podle ohlášení a to především o svátcích a slavnostech (mj. sv. růženec, májové pobožnosti, sv. požehnání, křížová cesta). Nemocní a zestárlí věřící jsou na požádání navštěvováni přímo doma či v nemocnici pro udělení sv. svátostí. Výuka náboženství na zdejší ZŠ pro děti z 1. – 4. třídy je v 1 vyučovací hodině týdně. Vyšší ročníky mají zajištěnou výuku náboženství přímo ve škole své docházky. K 1. 1. 2007 byla ustanovena farářem Ekonomická rada farnosti, kterou tvoří Ing. P. Rotreklová, K. Jakeš a Ing. A. Krejčíř.

V uplynulém roce 2007 farníci sbírkami a dary přispěli na pomoc misiím, na charitu, bohoslovce, TV Noe a Sv. otce. Dále sbírají použité poštovní známky, které pomáhají v misiích. Byla uspořádána Tříkrálová sbírka. Naše farnost v rámci projektu „Adopce na dálku“ Arcidiecézní katolické charity Praha přispívá na chlapce z Indie, tato podpora je hrazena ze sbírek farníků. Opět se uskutečnila velikonoční duchovní obnova (P. Mgr. kpt. Josef Konečný z Lulče, kaplan armády ČR) a vánoční duchovní obnova (P. Mgr. Josef Stuchlý, SJ, kaplan univerzitní brněnské mládeže). Farní beseda u cimbálu byla s Cimbálovou muzikou Jožky Severina ve velkém sále Eurotělocvičny 4. 2. 2007. O smrtné neděli 25. 3. 2007 při latinské mši svaté zpívala Svatomichalská gregoriánská schola z Brna pod vedením RNDr. Josefa Gerbricha. Na hodové mši sv. ke cti sv. Jana Křtitele, patrona kostela, obce i farnosti 24. 6. 2007 účinkoval Studentský smyčcový komorní orchestr Musica nova pod vedením pana Jaroslava Martináska z Blanska. Mj. jsme oslavili 80. narozeniny pana kostelníka Jana Kachlíka a 40. narozeniny pana ministranta Petra Homoly. 29. 7. 2007 jsme oslavili 110. výročí založení našeho místního SDH. Kromě pravidelných úkonů duchovní správy a každodenního lidského života jsme prožili májové pobožnosti, Veni Sancte na zahájení školního roku a Te Deum na jeho ukončení, oslavu svátku matek, slavnost 1. sv. zpovědi a přijímaní 3 dětí, adorační den farnosti za duchovní povolání a den modliteb za seminář, dožínkovou slavnost, slavnost výročí posvěcení kostela, slavnost žehnání aut a dopravních prostředků, dušičkovou pobožnost aj. Farníci se účastnili každoroční poutě na Květný pátek do Sloupu, oslavili jsme velikonoční svátky s posvěcením pokrmů a beránků. Mariánský měsíc květen jsme zahájili společnou poutí na Lutršték u Němčan. 8. 5. 2007 jsme putovali do rakouského Mariazell, kde byl posvěcen i nᚠnový zvon Panny Marie. Ten byl do Dražovic dovezen 9. 5., na věž byl vytáhnut 19. 9. a poprvé zazvonil společně s ostatními zvony v poledne 2. 10. 2007. Již pravidelně se naši farníci v letním období účastní poutí v Žarošicích. S dětmi jsme na závěr školního roku podnikli výlet do Brna. Letošní poslední farní pou spojená s plavbou po Brněnské přehradě a se soutěží v hledání hub se konala 6. 10. 2007 ke Třem křížům u Chudčic. Pěvecký recitál Mgr. Kamily Sokolové z Bučovic se konal 20. 4. 2007 v malém sále Eurotělocvičny, spoluúčinkoval Jan Král a Jan Šáva. Benefiční koncert k ukončení oprav našeho kostela byl 24. 11. 2007, účinkovala Cimbálová muzika Hradišan pod vedením pana Jiřího Pavlici. 26. 12. 2007 pak byl v kostele vánoční koncert Komorního pěveckého souboru Danielis z Rousínova. Varhanickou službu na našem kůru konají i výpomocní varhaníci z Rousínova a Velešovic. Navíc díky titulárnímu varhaníkovi našeho kostela panu MgA. Janu Královi se daří na našem kůru při mnohých svátečních bohoslužbách doprovázet liturgii vystoupením různých sólistů. Na faře byl sběr obnošeného šatstva.

V roce 2007 proběhly tyto práce a opravy našeho kostela: Geologický průzkum podloží kostela, projekt a provedení statického zajištění základů kostela pomocí železobetonového věnce, injektហtrhlin ve zdivu kostela (firma Zamazal ml. a spol. Brno s. r. o.), oprava fasády celého kostela – lešení, omítky, nátěry, hroty proti ptákům, oplechování atd., instalace nových částí klempířských prvků (v podletí byla 2x ukradena většina měděných svodů aj.), nový sokl na fasádě kostela (firma VYSTAV Nemojany s. r. o.), výměna oken a oprava omítek ve zvonovém patře věže, výměna ciferníků a jejich osvětlení (ručičky a čísla jsou původní, věžní hodiny byly opět spuštěny 22. 11.), výměna zvonové stolice a opětné zadláždění chodníků okolo kostela (celkem 3.800.000.-). Díky panu Jaroslavu Vaněčkovi za práci stavbyvedoucího a paní Ludmile Lokajové za stavební a technický dohled za investora. Bylo dále provedeno osvětlení pater věže a vchodu na kůr. V sakristii byla položena nová dlažba a instalovány nové dveře, nová skříňka na vázy a 2 nové nástavce na velké skříně a byl instalován nový rozvodný panel osvětlení a celého jištění elektroinstalace kostela (ARI Brno s. r. o.). Sakristie pak byla nově vymalována. Byly zakoupeny 2 nové ornáty, soška Jezulátka, kropenka na kůr, hliníkové schodky, koberec do sakristie a vysavač. Byly restaurovány některé bohoslužebné předměty. V okolí kostela byly na jaře odbornou firmou (Mifan, M. Ilgner, Kobeřice u Prostějova) dle plánu a po schválení MěÚ Bučovice prořezány některé stromy u kostela (34.510.-).

Ve věži byl instalován nový zvon Panny Marie včetně vybavení, tj. srdce, závěs, pohon, ovládání a spínání (zatím uhrazeno 170.000.-). Nápisy a výzdoba zvonu: „Zvon ke cti a chvále Boží a Panny Marie, k 850. výročí založení Mariazell a ke 100. výročí založení unionistických sjezdů na Velehradě věnovali farníci. Alma Mater gentium slavorum, ora pro nobis! Dražovice – Mariazell 8. 5. 2007. Naplň přání syna svého, které vložil v ruku tvou, chraň své dítky všeho zlého, buď nám matkou pomocnou.“ Znak obce Dražovice a zvonárny, křížek, reliéf Panny Marie Cellenské. Zvon s tónem cis2, váží 262 kg a v průměru měří 761 mm, byl odlit ve zvonárně Rudolfa Pernera v Pasově. Tím byl maximálně zlepšen souzvuk našich zvonů, které nyní zní ve složení ais1+cis2+dis2+fis2, tj. byl odstraněn intervalový skok a doplněn souzvuk novým tónem. Zvon, který byl zkolaudován diecézním kampanologem Mgr. Petrem Jandou 15. 10. 2007, zvoní nyní společně k nedělním a svátečním bohoslužbám a při pohřbech, samostatně pak v pátek v 15.00 na památku Umučení Páně.

Děkuji všem firmám, řemeslníkům a brigádníkům za jejich dobrou práci, ochotu i vlastní přispění ke zdárnému završení společného díla. Naše poděkování patří Ministerstvu kultury ČR za pomoc a zajištění finančních prostředků na uvedené opravy našeho kostela. Děkujeme dále i Obci Dražovice za dotaci (100.000.-) na opravu kostela a Jihomoravskému kraji za dotace (215.000.-) na opravy a údržbu kulturních památek a uspořádání kulturní akce (koncert CM Hradišan) v roce 2007. Obci Dražovice, JMK i MK ČR děkujeme za velkou pomoc a dobrou spolupráci. Díky všem dalším dárcům, sponzorům i firmám a společnostem, díky všem, kteří se jakýmkoliv způsobem na pracích podíleli a pomáhali. Poděkování i za přispění do sbírek či za dary na pořízení našeho nového zvonu Panny Marie.

A jak dál v celém novém roce 2008? V lednu již proběhla Tříkrálová sbírka. Dle počasí chceme hned na jaře dokončit úpravu terénu u severní stěny kostela a před zídkou mezi stromy. Dále chceme doplatit zbývající montážní práce spojené s novým zvonem a výměnou stolice. Na pátek 18. 4. 2008 je připraven koncert Spirituál kvintetu, první české folkové skupiny založené v roce 1960. Měla by být vydána sborníková publikace o našich spojených farnostech (Dražovice – Letonice – Křižanovice). Touto cestou vás prosím o zapůjčení různých archivních materiálů, jako jsou různé fotografie, vzpomínky či památky, které mohou pomoci k sestavení tohoto sborníku či budou použity ve fotografické příloze. O dalších aktivitách naší farnosti jste a opět i budete průběžně informováni tímto obecním zpravodajem a rozhlasem, kostelními ohláškami, nástěnkami, regionálním tiskem, rozhlasem a televizí a na webových stránkách našich farností (http://farnost.katolik.cz/letonice/).

Milí přátelé, povzbuzuji vás v neustálé snaze o dobrý, správný, moderní a křesanský způsob života v našich rodinách, obci i farnosti. Děkuji všem za pomoc, podporu, práci, modlitbu a dobrou vůli v loňském roce 2007. Díky za dobrou spolupráci zastupitelstvu obce, ZŠ i spolkům. V celém novém roce L. P. 2008 vám opět vyprošuji hojnost Božího požehnání, štěstí, zdraví a síly a k tomu vám i rád žehnám + .

P. Jan Martin Bejček, OSB, farář.

ZPĚT